Tylko życie ma przyszłość!

dr inż. Antoni Zięba

Szukaj
Close this search box.

Kobiety piją w ciąży. Przerażające dane

W ciąży. Fot.: pixabay.com / boristrost

Na­ukow­cy alar­mu­ją, że spo­ży­wa­nie al­ko­ho­lu w cza­sie cią­ży na­ra­ża dziec­ko na po­waż­ne za­bu­rze­nia ob­ja­wia­ją­ce się na­wet wie­le lat po na­ro­dzi­nach. Pod­czas kon­fe­ren­cji pra­so­wej on­li­ne eks­per­ci ujaw­ni­li, ile ko­biet w cią­ży spo­ży­wa alkohol. 

W więk­szo­ści ko­bie­ty wie­dzą, że al­ko­hol szko­dzi ich nie­na­ro­dzo­ne­mu dziec­ku. Na­to­miast zda­rza­ją się oso­by, któ­re nie ma­ją świa­do­mo­ści, czym kon­kret­nie mo­że skut­ko­wać pi­cie w cią­ży. Na­dal sły­chać zgub­ne mi­ty, że czer­wo­ne wi­no jest wska­za­ne w nie­do­krwi­sto­ści cią­żo­wej (ane­mii) lub tra­dy­cyj­ne na­po­je al­ko­ho­lo­we moż­na za­mie­nić w cią­ży na pi­wo bez­al­ko­ho­lo­we. Przy­po­mi­na­my, że kie­li­szek wi­na nie po­pra­wia mor­fo­lo­gii krwi, a na­po­je re­kla­mo­wa­ne ja­ko bez­al­ko­ho­lo­we mo­gą za­wie­rać do ok. 0,5 proc. al­ko­ho­lu. Dla­te­go ich pi­cie nie jest bez­piecz­ne dla roz­wi­ja­ją­ce­go się dziecka.

Jak wy­ni­ka z przed­sta­wio­nych wy­ni­ków aż 80 proc. Po­lek spo­ży­wa al­ko­hol, a 15 proc. pi­je rów­nież w cza­sie cią­ży na­ra­ża­jąc swo­je dziec­ko na po­waż­ne zaburzenia.

Prof. Ro­bert Śmi­giel z Uni­wer­sy­te­tu Me­dycz­ne­go we Wro­cła­wiu przed­sta­wił na kon­fe­ren­cji on­li­ne wy­li­cze­nia, z któ­rych wy­ni­ka, że tok­sycz­ne dzia­ła­nie al­ko­ho­lu na dziec­ko w ło­nie mat­ki wy­stę­pu­je zwy­kle, gdy ko­bie­ta spo­ży­wa osiem lub wię­cej por­cji al­ko­ho­lu w ty­go­dniu przez dwa lub wię­cej ty­go­dni cią­ży. Nie­zwy­kle ry­zy­kow­ne sta­ją się rów­nież dwa epi­zo­dy wy­pi­cia przy jed­nej oka­zji czte­rech lub wię­cej por­cji al­ko­ho­lu, ta­kich jak szklan­ka pi­wa o za­war­to­ści 5 proc. al­ko­ho­lu, kie­li­szek wi­na o za­war­to­ści 100 ml i 12 proc. ob­ję­to­ści al­ko­ho­lu lub kie­li­szek (30 ml) 40-pro­cen­to­wej wódki.

Na­le­ży za­uwa­żyć, że nie ma bez­piecz­nej daw­ki al­ko­ho­lu dla dziec­ka w ło­nie mat­ki. FASD moż­na za­po­biec, tyl­ko i wy­łącz­nie re­zy­gnu­jąc ze spo­ży­cia alkoholu.

FASD – Spek­trum Pło­do­wych Za­bu­rzeń Al­ko­ho­lo­wych jest nie­ule­czal­nym, nie­ge­ne­tycz­nym ze­spo­łem cho­ro­bo­wym wy­stę­pu­ją­cym u dzie­ci, któ­rych mat­ki pi­ły al­ko­hol w cza­sie cią­ży. Al­ko­hol wpły­wa na bu­do­wę i roz­wój mó­zgu dziec­ka, mo­że zmo­dy­fi­ko­wać nie­któ­re je­go struk­tu­ry, po­wo­do­wać opóź­nie­nia roz­wo­ju fi­zycz­ne­go i psy­chicz­ne­go, od­po­wia­da za nad­po­bu­dli­wość psy­cho­ru­cho­wą i wa­dy roz­wo­jo­we (m.in.: ser­ca i sta­wów). Dr hab. Agniesz­ka Ma­ry­niak z Uni­wer­sy­te­tu War­szaw­skie­go za­zna­czy­ła, że skut­kiem spo­ży­wa­nia al­ko­ho­lu w cza­sie cią­ży są tak­że zmia­ny w funk­cjo­no­wa­niu ukła­du ner­wo­we­go, ob­ja­wia­ją­ce się na­wet wie­le lat po na­ro­dzi­nach. Ob­ja­wy u dziec­ka są zróż­ni­co­wa­ne, mo­że ono wy­ka­zy­wać za­bu­rze­nia snu, kło­po­ty z je­dze­niem, nie­spraw­ność ru­cho­wą, a w póź­niej­szym wie­ku – kło­po­ty z roz­wo­jem mo­wy, trud­no­ści w na­uce oraz pro­ble­my z motywacją.

Pol­skie re­ko­men­da­cje dia­gno­stycz­ne FASD zo­sta­ły opu­bli­ko­wa­ne na ła­mach pi­sma „Me­dy­cy­na Prak­tycz­na”. Są też do­stęp­ne na stro­nie in­ter­ne­to­wej Pań­stwo­wej Agen­cji Roz­wią­zy­wa­nia Pro­ble­mów Alkoholowych.

JB
Źró­dło: parpa.pl, tvp.info

Udostępnij
Tweetnij
Wydrukuj