Naukowcy alarmują, że spożywanie alkoholu w czasie ciąży naraża dziecko na poważne zaburzenia objawiające się nawet wiele lat po narodzinach. Podczas konferencji prasowej online eksperci ujawnili, ile kobiet w ciąży spożywa alkohol.
W większości kobiety wiedzą, że alkohol szkodzi ich nienarodzonemu dziecku. Natomiast zdarzają się osoby, które nie mają świadomości, czym konkretnie może skutkować picie w ciąży. Nadal słychać zgubne mity, że czerwone wino jest wskazane w niedokrwistości ciążowej (anemii) lub tradycyjne napoje alkoholowe można zamienić w ciąży na piwo bezalkoholowe. Przypominamy, że kieliszek wina nie poprawia morfologii krwi, a napoje reklamowane jako bezalkoholowe mogą zawierać do ok. 0,5 proc. alkoholu. Dlatego ich picie nie jest bezpieczne dla rozwijającego się dziecka.
Jak wynika z przedstawionych wyników aż 80 proc. Polek spożywa alkohol, a 15 proc. pije również w czasie ciąży narażając swoje dziecko na poważne zaburzenia.
Prof. Robert Śmigiel z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przedstawił na konferencji online wyliczenia, z których wynika, że toksyczne działanie alkoholu na dziecko w łonie matki występuje zwykle, gdy kobieta spożywa osiem lub więcej porcji alkoholu w tygodniu przez dwa lub więcej tygodni ciąży. Niezwykle ryzykowne stają się również dwa epizody wypicia przy jednej okazji czterech lub więcej porcji alkoholu, takich jak szklanka piwa o zawartości 5 proc. alkoholu, kieliszek wina o zawartości 100 ml i 12 proc. objętości alkoholu lub kieliszek (30 ml) 40-procentowej wódki.
Należy zauważyć, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla dziecka w łonie matki. FASD można zapobiec, tylko i wyłącznie rezygnując ze spożycia alkoholu.
FASD – Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych jest nieuleczalnym, niegenetycznym zespołem chorobowym występującym u dzieci, których matki piły alkohol w czasie ciąży. Alkohol wpływa na budowę i rozwój mózgu dziecka, może zmodyfikować niektóre jego struktury, powodować opóźnienia rozwoju fizycznego i psychicznego, odpowiada za nadpobudliwość psychoruchową i wady rozwojowe (m.in.: serca i stawów). Dr hab. Agnieszka Maryniak z Uniwersytetu Warszawskiego zaznaczyła, że skutkiem spożywania alkoholu w czasie ciąży są także zmiany w funkcjonowaniu układu nerwowego, objawiające się nawet wiele lat po narodzinach. Objawy u dziecka są zróżnicowane, może ono wykazywać zaburzenia snu, kłopoty z jedzeniem, niesprawność ruchową, a w późniejszym wieku – kłopoty z rozwojem mowy, trudności w nauce oraz problemy z motywacją.
Polskie rekomendacje diagnostyczne FASD zostały opublikowane na łamach pisma „Medycyna Praktyczna”. Są też dostępne na stronie internetowej Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.
JB
Źródło: parpa.pl, tvp.info